Esztergomban jártunk

Esztergomban jártunk 2010. 08.01-08.

Az eredetileg családi vakáció keretében egy igazi veterán járműgyűjtő és régiség kedvelő, immáron múzeumot üzemeltető lelkes felvidéki úriemberrel találkoztunk. Már megérkezésünk napján átsétáltunk a 2001-ben újjáépített Mária-Valéria hídon Párkányba, amit Szlovákiai nevén Sturovonak hívnak a szomszédban.

Legnagyobb meglepetésemre a 2001-es utolsó látogatásom óta már szinte mindenki „megtanult” magyarul Párkányban így aztán közelebb is kerültünk felvidéki honfitársainkhoz ilyenformán is azóta. Esti sétánk alkalmával a híd párkányi oldalának hídfőjével szemben lévő kapualjban egy mókás kisautót pillantottunk meg, a kapu fölé pedig a „MUSEUM PARKAN” felirat került, hirdetve hogy tényleg komoly apropója van a kisautó ottlétének. Később Pétertől megtudtuk – aki egy személyben tulajdonosa és idegenvezetője is ennek az érdekes nevű MUSEUM-nak -, hogy a kisautó a legendás Zoli bohóc tulajdonát képezte valamikor régen. Az idősebb olvasók még emlékezhetnek Zoli bohócra aki annak idején a „Van másik …„ kezdetű mondatával lopta be magát a nagyérdemű szívébe, szóval Zoli bohóc hagyatékaként a kisautó éter tulajdonába került és lett egyszerre látogató csalogató is.

Péter azt is elárulta hogy a régen VÁM-os majd Rendőrségi célokat szolgáló épület idén került tulajdonába és ezzel régi vágya teljesült, hogy kiállíthassa összegyűjtött régiségeit az érdeklődők előtt. Beljebb kerülve aztán az épületben tényleg egész múzeumnyi régiség került elő szobáról szobára járva, kezdve a lakásberendezésektől, műszaki eszközökön keresztül a közlekedési eszközökig.

A közlekedési eszközök között aztán sikerült találni néhány a múlt század elején épített autót, melyek még mindig üzemképesek voltak, sőt ezt az 1936-os szépséget is amit nagy meglepetésünkre be is indított a büszke tulajdonos. Igazolva ezzel hogy a technika akkori csodái még ma is működnek, mégpedig nem is akárhogyan hanem az emberi fülnek is csodás élményt okozva, ahogy egy soros hathengeres muzsikál….

Aztán akadtak még felújított csodák is ugyanebből az időszakból, meg jó néhány restaurálás alatti és arra váró darab szintén…

Folytatva az időutazást elérkeztünk az Amerikai hajók birodalmába (egy Buick és egy V8-as Elvis korából), legvégül néhány két és négyütemű jármű a Közép- Kelet Európai valóságból.

Kicsit még a végén aztán beszélgettem Péterrel, megtudtam hogy sokat jár veterán börzékre is, és tervezi, hogy itt a múzeum udvarán is rendez majd jó néhányat.

Végezetül megtudtam még hogy a pécsi veteránok már terveznek egy utat hozzá, mégpedig nyeregben téve meg, két keréken. Ami nem is meglepő, mert ki ne akarna átmotorozni ezen a csodálatos hídon abba a kis városba amit nem is olyan régen még Párkánynak hívtak…

2011. augusztus 28. J.J.

sturovo

Párkányi magánmúzeum képei