A Rozsdamarók lendvai kirándulása

A 2013. november 16-ára meghirdetett autóbuszos kirándulás gazdag programot ígért. A résztvevők több helyen is csatlakozhattak a csapathoz, majd a Keszthelyi felszállók után Lendva felé vettük utunkat. Az autóbuszon előkerültek az otthoni „Hungarikumok” és a sütemények. Ez is bizonyította azt, hogy a csapat felkészült a nagy útra.

A határ átlépése után első úti célunk a Cuk parasztgazdaság volt, ahol szíves fogadtatásban volt részünk Cuk Péter és családja révén. A kemencében sült finom friss langallóval egybekötött pálinkakóstolás közepette a gazdaság fogadó helyiségében hallhattunk a család mindennapi életéről és tevékenységéről. Természetesen a régi épületek és a hely hangulata tükrözte mindezt. Sőt a veterán járművek szerelmesei öreg traktort, terepjárót, és Csepel motorkerékpárt is láthattak. A gazdaság különleges állatállománnyal rendelkezett: jezerskói-solčavai juh, a skót felföldi marha, a krškói-mezei sertés, de nyuszikákat is tartottak. A jó gazda nem csak gondos, hanem az állataival is kommunikál és nevükön szólítja őket. Péter felesége csodálatosan énekelt búcsúzóul.

A következő állomás a Dobronoki orchideaház volt, ahol botanikai ismeretekre tehettünk szert és vásárolhattunk a növényekből és reméljük megmaradtak, Magyarországon is jól érzik magukat.

A Bakonaki „energia” tó és környéke volt a csapat számára a felfrissülés és feltöltődés fontos megállóhelye. A séta során jókat beszélgettünk, néhány lemaradtak egy kis extra energiaszerzés miatt. Mint az utólag is kiderült, hogy a földkisugárzási pontok segítették a résztvevőket a programunk „keményebb” részének folytatására.

„A nap fénypontja” a Cuk borászat és borház megismerése volt mindenki számára. Nem mindennapi mutatvány volt Cuk Éva részéről a pezsgős üvegek karddal történő kinyitása. Az aperitif után elfogyasztottuk a paraszttálon kínált saját készítésű sonkát, sajtot, szalámit és a savanyúságokat. Kellően belakmároztunk és közben Éva gondoskodott a jó hangulatról. Sokat nevettünk és a találós kérdésre is tudtunk a választ a lepkével kapcsolatban.

Aki elfelejtette a jó választ, az hívja a club elnökét. Meglepetésként ért bennünket, hogy a Muravidéki Magyar Rádió riportere Göncz Edit készített Krejczinger Istvánnal egy riportot. (Hogy örült neki! :-))

A borkóstolás – mint fő műsor – a Cuk család tradicionális pincéjében folytatódott, ahol nem csak a finom borokat ízleltük meg és derültünk jó kedvre, hanem ha már kaptunk mi is Évától jó poénokat – Mohos vezérünk is megnyílt – és kiügyeskedte nekünk a legjobb borok kóstolásának kiváltságát, többször sikerült poharainkat fenékig üríteni. A kiváló borokkal, az elénekelt magyar dalokkal és a jó társasággal a borkóstolás összes feltétele (alaposan :-)) teljesült számunkra.

Utólag is köszönet Évának és a program szervezőinek, mert igazán jól éreztük magunkat!

Keszthely, 2013.12.25

Írta: Várnai Tamás

lendva

Lendvai kirándulás képei